Home Commandstation
Basis boards Powersupply
Stack boards  
Prijslijst 2023 English
 

Bouwinstructie stack modules

 

Stack board 'test en debug'

 

 

Functionaliteit

Stack board om eenvoudige, snel en overzichtelijk de outputs en configuratie van basis boards te testen. 16 leds laten de status van alle poorten zien. Deze stack module kan op alle basis boards gebruikt worden.

 

Begrippen

 • Stack modules: dit modulaire systeem om digitale modelspoorbanen te besturen. Stack modules is een geregistreerd handelsmerk.
   
 • Basis board: een stack module basis board verzorgt het protocol van en naar de besturingscentrale en/of de PC (DCC-EX, DCC-decoder, LocoNet).
   
 • Stack board: een stack module die op een basis board geplaatst kan worden en die de aansturing van de accessoires regelt (wissel, servo, ontkoppelaar, DC-output, sein, relais, baanuitlichting, sensoren, etc) of die de terugmeldingen van het spoor kan ontvangen (stroomdetectie, massadetectie, andere sensoren).
   
 • Arduino IDE: dit is het programma (ontwikkelomgeving) waarmee je Arduino boards kunt programmeren in de programmeertaal C++.
   
 • PCB: print circuit board, een printplaat voor elektronische onderdelen.
   
 • Accessoires: daarmee bedoelen we de onderdelen van de modelspoorbaan die je wilt aansturen. Zoals bv wissels, servo's ontkoppelaars, DC-outputs, seinen, leds's, relais, pinnen, etc.
   
 • Header: een rijtje female pinnen (2.54mm pitch).
   
 • Pin header: een rijtje male pinnen (2.54mm pitch).
   
 • Footprint: de voetafduk (afbakening) van een component op het PCB. Een footprint geeft vaak ook informatie over montagerichting, polariteit, etc.

 

Stuklijst

Controleer even of je alles compleet hebt:

PCB stack board test en debug. Header 15P male (2).  Led 3mm groen (8). Led 3mm rood (8). Weerstand 220Ω (16).

 

Codering weerstanden

Er bestaan 2 veel gebruikte versies van kleurcodering voor weerstanden. Je zult veelal beige of blauwe weerstanden tegenkomen:

 


Klik voor vergroten

 

Support

Mocht je ergens niet uitkomen of heb je nog vragen? Stuur dan een e-mail met je vraag naar stackmodules@ziggo.nl. Wellicht kunnen we je per e-mail helpen, of anders maken we een afspraak voor een telefoontje (ook beeldbellen) of een skype-meeting.

 

 

Volgorde montage

 1. Let op: bij het monteren en solderen van elektronica, en dan mn chips (Nano's), gebruik je altijd een antistatisch polsbandje dat geaard is. Statische elektriciteit kan chips gemakkelijk onherstelbaar beschadigen.
   
 2. Begin eerst met de kleinste en platste delen zoals weerstanden, diodes, etc.
   
 3. Monteer vervolgens de hogere componenten zoals IC's, transistoren, led's, etc.
   
 4. En plaats dan de hoogste delen op het PCB, zoals pinheaders, schroefterminals, etc.
   
 5. Deze werkwijze monteert vaak het prettigst omdat de onderdelen dan op hun plaats blijven zitten als je het PCB omdraait en neer legt om te solderen.
   
 6. Tip: je kunt onderdelen die je wilt solderen ook tijdelijk op hun plaats houden met een klein stukje isolatietape, dat je er daarna weer afhaalt.

 

Het bouwen

 1. Soldeer eerst de 16 weerstanden 300Ω op R1 tm R16.
   
 2. Plaats dan de 16 led's. Het lange pootje van de led (+) moet links en het korte pootje van de led (-) moet rechts (- is de zijde met de witte verdikte rand in de footprint). Normaal gesproken plaats je de groene led's op de oneven kanalen en de rode led's op de even kanalen. Maar als je dat anders wilt doen (bv alle led's blauw) dan kan dat natuurlijk! Of je kunt een seinbeeld toepassen: 3x groen-geel-rood (hoofdsein) en 2x groen-rood (dwergsein of bloksein) bijvoorbeeld.
   
 3. Soldeer dan de 2 stuks 15-polige pin headers in H1 en H2 (breek met een klein tangetje voorzichtig 2x15 uit de geleverde rij van 40), maar let op: soldeer de pinnen zo dat de lange zijden van de pinnen aan de onderkant van het board zitten. Je steekt ze er dus met de korte kanten langs de onderzijde in en je soldeert ze aan de bovenzijde (zichtzijde). Dat is tegengesteld aan de andere componenten, die langs boven worden ingestoken en die langs onderen worden gesoldeerd:

 


H1 en H2 op stack boards

 

 1. Controleer je soldeerwerk nog even visueel op slordigheden, onbedoelde kortsluitingen tussen 2 soldeerpunten of niet gesoldeerde contacten.
   
 2. Je board is nu klaar voor gebruik! Je kunt het board testen door het op een basis board te plaatsen waarop je de testsketch of DCC-EX hebt geupload (zie bouwinstructie van het basis board).

 


Klik om te vergroten (nieuw tabblad)