Home   Contact
Basis boards   CS & power
Stack boards   Bouwinstructies
Prijslijst 2024   Site in English
 
   

 

Een integrale all-in-one oplossing!

Je modelspoorbaan budgetvriendelijk uitbreiden, updaten of overstappen van analoge naar digitale besturing? Stack Modules (zelfbouwsets) zijn een logische volgende stap!

 


Stack modules, basis boards (protocol) met
uitwisselbare stack boards (schakelen),
klik

 

In een inmiddels jarenlange verkenningstocht door digitaal modelspoorland, zijn er vele goede en ook een hoop minder geslaagde oplossingen voorbij gekomen. Maar er bestonden weinig (eigenlijk geen) modulaire totaaloplossingen die logisch, praktisch en flexibel in te zetten waren. Het bleef altijd toch een beetje een ratjetoe van (dure) merken, losse stukjes techniek en heel veel bedrading.

Uit deze ervaringen werd een concept geboren:

 

Een eenduidig en modulair zelfbouwsysteem dat
de gehele modelspoorbaan kan aansturen.

 

Let op deze website goed op de rood-witte waarschuwingsbordjes. Deze icoontjes markeren belangrijke informatie!

 

Basis boards

Het systeem bestaat uit een aantal basis boards die de verbinding en het protocol van en naar de besturingscentrale verzorgen:

 • Basis board - DCC-decoder
 • Basis board - DCC-EX seriŽle unit
 • Basis board - DCC-EX I2C client - Nieuw!
 • Basis board - LocoBuffer
 • Basis board - LocoClient

 


Verschillende protocollen (basis boards) op 1 baan, klik

 

 
Ga naar overzichtspagina:
Basis boards
 

 

 

Stack boards

En op de basis boards met een protocol worden uitwisselbare stack boards geplaatst (schakelunits) die de onderdelen van de modelbaan daadwerkelijk aansturen:

Output:

 • Stack board - Wissels
 • Stack board - Ontkoppelen
 • Stack board - Servo's
 • Stack board - DC-outputs
 • Stack board - Relais en pins breakout
 • Stack board - Seinen LED
 • Stack board - Baanuitlichting Neopixel LED's
 • Stack board - Baanuitlichting RGB LED's

Input:

 • Stack board - Stroomdetectie
 • Stack board - LocoBuffer hub

Keerlussen:

 • Keerlusbundel stack boards

Testen:

 • Stack board - Test en debug

Aansluiten:

 • Multiconnect - Signaaltransport 20P
 • Multiconnect - Stroomverdeling 20P
 • Multiconnect - LED-dimmer 4P

Release in mrt 2024:

 • Stack board - Sensoren en buttons (input)
 • Stack board - DCC monitor
 • Stack board - Loco monitor

 


Verschillende stack boards op een basis board, klik

 

 
Ga naar overzichtspagina:
Stack boards
 

 

 

Vragen, informatie of bestellen

Heb je een technische of informatieve vraag (bv over wat je nodig zou hebben voor jouw baan) of wil je stack modules bestellen? Stuur dan een bericht naar stackmodules@ziggo.nl. We beantwoorden je e-mail binnen 24 uur!

 


Basis board DCC-decoder met stack board test en debug en basis board DCC-EX met stack board DC-outputs,
klik

 

Voordelen stack modules

Protocollen: stack modules ondersteunen de 4 belangrijkste protocollen: DCC-decoder, DCC-EX (I2C), LocoBuffer en LocoClient. Ze werken feilloos samen met centrales van de bekende merken en met alle bekende softwarepakketten, zoals Rocrail, Traintastic, iTrain, JMRI, Koploper (compatibiliteit beperkt, Koploper wordt al langere tijd niet meer onderhouden en krijgt geen updates meer), etc.

Let op - Zorg er wel voor dat je altijd over de nieuwste versie van je modelbaansoftware beschikt. Oudere versies ondersteunen lang niet altijd de nieuwste technologieŽn!

Totaaloplossing: stack modules kunnen vrijwel alle onderdelen van een modelspoorbaan gemakkelijk aansturen en bieden dus 1 duidelijke en handige oplossing voor complete modelspoorbanen.

Uitwisselbaar: de basis boards en de stack boards zijn onderling uitwisselbaar. Verschillende stack boards werken op meerdere basis boards en v.v. Zo werkt een stack board wissels bijvoorbeeld op zowel het basis board DCC-EX, op de DCC-decoder en op de LocoClient. En ook de Nano's op de basis boards zijn gemakkelijk uitwisselbaar.

Programmeren: de basis boards zijn heel gemakkelijk en flexibel te programmeren via de Arduino IDE. De gratis bijgeleverde sketches (open source) zijn via variabelen snel aan te passen aan jouw modelspoorbaan.

Uniform: de PCB's hebben uniforme indelingen en aansluitingen. En ze zijn door gelijke afmetingen ook stapelbaar met M3 draadeinden. Het formaat is compact: 100x100mm.

Outputs: de outputs kunnen naar wens uitgevoerd worden met rechte pinnen, haakse pinnen of KF128 schroefterminals.

Open source: de Arduino software is beschikbaar als een normale sketch en niet als een onleesbare en niet aan te passen HEX-file. Je kunt dus zelf altijd controle houden over je eigen systeem. Downloads van de benodigde IDE, libraries en sketches via het open source platform Github (je koopt dus het PCB-concept en de elektronische componenten).

Support: uiteraard krijg je volledige support op de montage en configuratie van de stack modules en correcte werking in de modelspoorsoftware. Op het gebied van besturingssystemen voor PC's (Mac, Win, Linux), de Arduino IDE en bv drivers voor USB kunnen we natuurlijk wel tips geven, maar we kunnen nooit verantwoordelijk worden gehouden voor de correcte werking op jouw PC. We gaan er dus vanuit dat je zelf de verantwoordelijkheid neemt voor de correcte werking van je PC, het besturingssysteem op die PC (incl. USB-drivers), de Arduino IDE en je modelspoorsoftware.

Kostprijs: stack modules kosten slechts een fractie van de prijs die je normaal kwijt zou zijn aan kant-en-klare elektronica van de bekende merken.

  


Basis boards LocoBuffer en LocoClient
met stack board LocoBuffer hub,
klik

 

Modelspoorsoftware

Stack Modules zijn getest en ontwikkeld met de volgende modelspoorsoftware:

 


Rocrail, klik

 


iTrain, klik

 


Traintastic, klik (nieuw, nog in ontwikkeling)

 

 

 

  

(C) 2021-2024, Ed den Ouden
Modelspoor Stack Modules (R)