Home Command station
Basis boards Powersupply
Stack boards  
Prijslijst 2023 English
 
Modelspoor Stack Modules
 

 

Let op - Tussen Black Friday en Kerstmis lopen de bezorgtijden van PostNL en DHL altijd iets op. Pakketjes zijn dat vaak 2-3 dagen langer onderweg dan je van ons gewend bent.

 

 

Stack modules - Basis boards

Dit zijn de processoren (Nano V3 ATmega328 USB-C) en de aanvullende elektronica die verbonden zijn met de centrale besturing (Command Station, PC, etc).

Het basis board bepaalt het protocol dat gebruikt wordt:

 


DCC-decoder, klik

 

DCC-EX, klik

LocoBuffer, klik

LocoClient, klik

 

 

Het basis board heeft 16 kanalen naar het stack board. De basis boards hebben allen hetzelfde formaat PCB en een grotendeels gelijke indeling. Indien gewenst zijn ze (mechanisch) stapelbaar d.m.v. M3 draadeinden:

  


Stack modules zijn onderling (uiteraard)
ook stapelbaar,
klik

 

Er zijn 5 varianten basis boards beschikbaar:

  • Basis board - DCC-decoder
  • Basis board - DCC-EX seriële centrale
  • Basis board - DCC-EX I2C client - Nieuw!
  • Basis board - LocoBuffer
  • Basis board - LocoClient

 

Een protocol kiezen

De verschillende protocollen hebben elk hun eigen kenmerken:

 

Basis board DCC-decoder:

Een DCC-decoder pikt de commando's op via de railstroom. Dat betekent ook dat wanneer de railstroom uit staat of er ergens op de rails een kortsluiting is, de DCC-commando's niet meer worden ontvangen door de decoder. Zo'n (kleine) kortsluiting kan overigens ook veroorzaakt worden door wissellampjes, oude analoge verlichting in een locomotief of wagon, etc. Het is het meest bekende systeem, maar het principe begint ook al wel wat te verouderen (1989). Het is een eenvoudige oplossing die in de meest voorkomende vorm meestal niet terug kan communiceren met de besturingscentrale. DCC-decoders zijn ook aan te sturen met eenvoudige stand alone centrales zoals Märklin MS2 en Roco Maus bijvoorbeeld, waardoor een PC niet per sé noodzakelijk is. En je kunt ze flexibel op elke plaats op de railstroom aansluiten.

 

Basis boards DCC-EX en DCC-EX I2C:

Een DCC-EX unit krijgt de commando's direct van de PC via een USB-kabel. Elke unit heeft zo'n USB-kabel naar de PC nodig. Een PC met bijvoorbeeld Rocrail is dus noodzakelijk. Bij meer dan 3-4 units heb je dan ook een losse USB-hub met eigen voeding nodig. Bij kortsluiting op de baan werkt een DCC-EX module gewoon door, het functioneren (PC naar USB) staat immers los van de railstroom.

Een DCC-EX I2C unit is via een eenvoudige 3-aderige busverbinding verbonden met een DCC-EX Command Station (Mega met motor shield en evt wifi). Deze units hebben dus geen USB-kabel naar de PC nodig om te kunnen functioneren en ze zijn niet afhankelijk van railstroom (en storingen of kortsluitingen daarin). Je kunt meerdere units doorlussen op dezelfde bus (3-aders, bv AWG26). Deze units hebben een DCC-EX Command Station i.c.m. een PC nodig om te kunnen werken. Het is een eigen DCC-EX systeem en dat werkt niet met andere centrales zoals bv Märklin CS3, ESU Ecos, et cetera.

DCC-EX heeft een heel actief ontwikkelteam dat steeds nieuwe en moderne opties implementeert. Het is heel laagdrempelig om met hen in contact te komen.

 

Basis boards LocoBuffer en LocoClient:

Een LocoBuffer is via een USB-kabel met de PC verbonden. Een PC met bv Rocrail is dus een voorwaarde. De communicatie tussen de LocoBuffer en de LocoClients verloopt via een 6-aderige RJ-12 LocoKabel die wordt doorgelust (bus, lijn). Met een optionele LocoBuffer hub kun je de communicatiebus ook in stervorm gebruiken (combinatie stervorm en lijnvorm).

Bij kortsluiting op de baan werken een LocoBuffer en LocoClients gewoon door, het functioneren (PC naar USB en een eigen RJ-12 bekabeling) staat immers los van de railstroom. Qua adressering van onderdelen is LocoBuffer efficiënter dan DCC-EX en DCC-decoders (helft minder adressen nodig voor bv wissels).

 

Conclusie, welk protocol:

Iedereen trekt natuurlijk een eigen conclusie qua protocolkeuze. Vanuit het argument 'up time' (constante aaneengesloten storingsvrije werking) prefereren we zelf het DCC-EX en LocoBuffer protocol boven de DCC-decoders.

En als we dan een keuze zouden moeten maken tussen DCC-EX en LocoBuffer dan zou deze laatste een lichte technische voorkeur hebben omdat deze oplossing niet per sé een DCC-EX Command Station nodig heeft (DCC-EX I2C wel) en efficiënter met adressering omgaat. Daarnaast heeft een LocoBuffer een stroomvoerende bus voor accessoires, DCC-EX heeft dat niet. Indien je al een DCC-EX Command Station hebt en daar prettig mee werkt dan kan deze keuze voor jou natuurlijk ook andersom in het voordeel van DCC-EX uitvallen! De verschillen in de praktische toepassing zijn maar heel klein.

 


Voorbeeldconfiguratie,
klik

  

Basis board DCC-decoder V2.1

Het basis board DCC-decoder is een 16-kanaals decoder voor uitgaande DCC-signalen vanuit de Command Station. Deze decoder pikt het DCC-signaal op via de railstroom en voert die instructie op het geplaatste stack board vervolgens uit. De boards gebruiken DCC-adressen 1 tm 2048. Je kunt dus zonder speciale aanpassingen maximaal 128 basis boards DCC-decoder aansluiten op 1 (digitale) centrale (Command Station).

Te gebruiken met stack boards:

  • Output: wissels, ontkoppelen, seinen LED, servo's, DC-outputs, relais en pins breakout
  • Testing: test en debug

 


Basis board DCC-decoder,
klik

 

Specificaties:

  • Processor: Nano V3 ATMega328 USB-C
  • Protocol: DCC-signaal railstroom
  • Kanalen: 16
  • Arduino library: DCC_Decoder
  • Voedingsspanning: 5vDC (schroef en pins)
  • Input DCC: schroefterminal en pins
  • Led’s: DCin groen en DCC blauw
  • Programmering DCC-adressen (1-2048) en verdere opties via de Arduino sketch
  • Montage: 4x M3 (stapelbaar)
  • Afmetingen: 100x100mm
  • Moeilijkheidsgraad: 2 (1 geen ervaring en kennis nodig, 2 enige ervaring en kennis nodig, 3 ruime ervaring en kennis nodig, 4 expertniveau)

 

Omvang levering:

  • Ongebouwd
  • Duidelijke bouw-, configuratie- en testinstructies
  • Library via Github (open source)
  • PCB basis board DCC-decoder
  • Nano V3 ATmega328 USB-C
  • Header 15P female (4)
  • Header 2P male (2)
  • IC optocoupler 6N137
  • IC socket 8P
  • Led 3mm blauw
  • Led 3mm groen
  • Schroefterm. KF301 2P 5.0mm (2)
  • Weerstand 10KΩ
  • Weerstand 220Ω
  • Weerstand 2K2Ω (2)
  • Arduino sketches (maatwerk voor stack modules, open source, dus gratis meegeleverd)

 

Beschikbaarheid: op voorraad.

 

Bestel bij dit basis board liefst ook een stack board test en debug mee indien je die nog niet hebt (12,-). Op dit stack board zitten 16 led's die de status van elke uitgang duidelijk weergeven. En dat board maakt het testen en de configuratie van stack modules erg eenvoudig! Dit board heeft 3 functies:

  1. Het dienst als testboard voor basis boards. Je kunt daarmee met de test & debug sketch testen of het gemonteerde basis board alle pinnen kan aansturen.
     
  2. Daarna kun je test & debug ook gebruiken op een basis board waarop al een sketch staat voor bv wissels, ontkoppelaars, seinen, etc. De LED's op het board laten dan precies zijn wat er op de outputs gebeurt. Zo kun je veilig testen voordat je accessoires op de modelbaan ook echt aansluit.
     
  3. En je kunt stack board test & debug ook nog gebruiken om stack boards die je nog niet in bezit hebt te simuleren. Zo kun je bv de sketch voor seinen of ontkoppelen op een basis board zetten. En zonder dat je een stack board seinen of ontkoppelen hebt, kun je via test & debug gewoon seinen of ontkoppelaars aansturen vanuit de modelspoorsoftware. De LED's laten dan precies zien wat er op de outputs gebeurt.

Het bouwen en configureren van stack modules vereist wel enige technische kennis van zaken. Heb je geen basiskennis digitale elektronica, heb je nog nooit een PCB gesoldeerd en kun je niet werken met een multimeter en de Arduino IDE, kies dan beter voor kant-en-klare producten van de bekende merken.

Klik hier voor de prijslijst en bestelinformatie (nieuw tabblad).

 

Basis board DCC-EX

Het basis board DCC-EX bestaat in 2 varianten:

  • Basis board DCC-EX V2.1 seriële centrale:

    De V2.1 seriële centrale is een losse DCC-EX unit met 16 outputs of inputs, waarbij elke unit via een USB-kabel (one-to-one) met de PC en bv Rocrail verbonden is. Bij meer dan 3 of 4 units gebruik je dan ook een USB-hub (meeste PC's hebben standaard 3-4 vrije USB-poorten).
     
     
  • Basis board DCC-EX V2.2 I2C client:
     
    De V2.2 I2C client is een DCC-EX unit voor 16 inputs of outputs die via een 3-aderige I2C-bus (one-to-many) verbonden is met de DCC-EX besturingscentrale (Command Station). Zo kun je een groot aantal clients aansluiten over een langere afstand (zonder USB dus).

Versies: je kiest BB DCC-EX V2.1 indien je een normale DCC-EX unit wil die per USB met de PC verbonden is. Je kiest BB DCC-EX I2C client V2.2 indien je een extra client met 16 inputs of outputs via een 3-aderige verbinding wil koppelen aan je DCC-EX Command Station Mega 2560 (zonder USB-kabel dus).

 

Basis board DCC-EX V2.1 seriële centrale

Het basis board met de DCC-EX seriële centrale is een 14 of 16-kanaals1 input en output device voor alle uitgaande commando's of binnenkomende terugmeldingen of sensoren. Deze seriële DCC-EX centrale wordt via een USB-kabel (niet meegeleverd) met de besturings-PC verbonden. Dit board werkt met een PC met bv Rocrail of Traintastic (of een ander pakket). Werkt je met een stand-alone centrale zonder een PC, zoals bv een CS3, een Ecos, een Intellibox, Z21, of iets dergelijks, kies dan voor de basis boards DCC-decoder of LocoBuffer.

1 Afhankelijk van de uiteindelijke configuratie (treinbesturingssoftware en Command Station) zijn er 14 of 16 pinnen beschikbaar voor input of output via een stack board. In de bouwbeschrijving staat vermeld hoe je die keuze kunt maken.

Belangrijk - Elke DCC-EX V2.1 unit heeft op de PC of laptop een eigen USB-poort nodig. Een USB-interface op een PC kan slechts stroom leveren aan 2 tot maximaal 3 units. Het zal dus al snel nodig zijn om te werken met een losse USB-hub met een eigen externe 5V-ingang (zie prijslijst, serviceproducten). Het aantal beschikbare USB-poorten bepaalt dus het maximale aantal DCC-EX basis boards dat je kunt aansluiten op je systeem.

Het basis board DCC-EX seriële centrale is te gebruiken met stack boards:

  • Output: wissels, ontkoppelen, DC-outputs, relais en pins breakout, seinen LED
  • Input: stroomdetectie
  • Testing: test en debug

 


Basis board DCC-EX,
klik

 

Specificaties:

  • Processor: Nano V3 ATMega328 USB-C
  • Protocol: serieel USB(-kabel)
  • Kanalen: 12/16
  • Arduino library: DCCEX
  • Voedingsspanning: 5vDC, via USB of via schroefterminal of pins
  • Programmering DCC-adressen (1-2048) en verdere opties via de treinbesturingssoftware (bv Rocrail)
  • Montage: 4x M3 (stapelbaar)
  • Afmetingen: 100x100mm
  • Moeilijkheidsgraad: 2 (1 geen ervaring en kennis nodig, 2 enige ervaring en kennis nodig, 3 ruime ervaring en kennis nodig, 4 expertniveau)

 

Omvang levering:

  • Ongebouwd
  • Duidelijke bouw-, configuratie- en testinstructies
  • Library via Github (open source)
  • PCB basis board DCC-EX V2.1
  • Nano V3 ATmega328 USB-C
  • Header 15P female (4)
  • Header 2P male
  • Led 3mm groen
  • Schroefterm. KF301 2P 5.0mm
  • Weerstand 220Ω
  • Arduino sketches (maatwerk voor stack modules, open source, dus gratis meegeleverd)

 

Beschikbaarheid: op voorraad.

 

Bestel bij dit basis board liefst ook een stack board test en debug mee indien je die nog niet hebt (12,-). Op dit stack board zitten 16 led's die de status van elke uitgang duidelijk weergeven. En dat board maakt het testen en de configuratie van stack modules erg eenvoudig! Dit board heeft 3 functies:

  1. Het dienst als testboard voor basis boards. Je kunt daarmee met de test & debug sketch testen of het gemonteerde basis board alle pinnen kan aansturen.
     
  2. Daarna kun je test & debug ook gebruiken op een basis board waarop al een sketch staat voor bv wissels, ontkoppelaars, seinen, etc. De LED's op het board laten dan precies zijn wat er op de outputs gebeurt. Zo kun je veilig testen voordat je accessoires op de modelbaan ook echt aansluit.
     
  3. En je kunt stack board test & debug ook nog gebruiken om stack boards die je nog niet in bezit hebt te simuleren. Zo kun je bv de sketch voor seinen of ontkoppelen op een basis board zetten. En zonder dat je een stack board seinen of ontkoppelen hebt, kun je via test & debug gewoon seinen of ontkoppelaars aansturen vanuit de modelspoorsoftware. De LED's laten dan precies zien wat er op de outputs gebeurt.

Het bouwen en configureren van stack modules vereist wel enige technische kennis van zaken. Heb je geen basiskennis digitale elektronica, heb je nog nooit een PCB gesoldeerd en kun je niet werken met een multimeter en de Arduino IDE, kies dan beter voor kant-en-klare producten van de bekende merken.

Klik hier voor de prijslijst en bestelinformatie (nieuw tabblad).

 

Basis board DCC-EX V2.2 I2C client

Het basis board met de DCC-EX V2.2 I2C client is een 16-kanaals input en output device voor alle uitgaande commando's of binnenkomende terugmeldingen of sensoren. Deze DCC-EX unit wordt via een 3-aderige I2C-verbinding (niet meegeleverd, 3 normale aansluitdraden (bv AWG26)) met het DCC-EX Command Station verbonden. Er is dus geen USB-kabel/-aansluiting benodigd. De kabellengte van de I2C-bus is maximaal 2 meter op een klokfrequentie van 400khz, en langer op lagere klokfrequenties (tot min. 30khz). Zo kun je meerdere clients gebruiken op 1 Command Station en heb je dus geen bv 3 tot 5 USB-ingangen op de PC nodig. Een DCC-EX Command Station die via 1 USB-kabel is aangesloten op de PC is wel een voorwaarde voor gebruik van dit basis board, dit is een echte DCC-EX oplossing en die werkt niet met andere centrales!

Als extra feature kunnen deze basis boards DCC-EX I2C ook servo's aansturen en LED's dimmen (PWM).

Het basis board DCC-EX I2C client is te gebruiken met stack boards:

  • Output: wissels, ontkoppelen, DC-outputs, relais en pins breakout, seinen LED, servo's
  • Input: stroomdetectie
  • Testing: test en debug

 


DCC-EX I2C client, klik

 

Specificaties:

  • Processor: Nano V3 ATMega328 USB-C
  • Protocol: I2C-serieel, 3 aders
  • Kanalen: 16
  • Arduino library: DCCEX
  • Voedingsspanning: 5vDC, via schroef of pins
  • Programmering DCC-adressen (1-2048), pinnen en settings: via de treinbesturingssoftware (bv Rocrail of Koploper)
  • Montage: 4x M3 (stapelbaar)
  • Afmetingen: 100x100mm
  • Moeilijkheidsgraad: 3 (1 geen ervaring en kennis nodig, 2 enige ervaring en kennis nodig, 3 ruime ervaring en kennis nodig, 4 expert)

 

Omvang levering:

  • Ongebouwd
  • Duidelijke bouw-, configuratie- en testinstructies
  • Sketches voor Nano
  • Library via Github (open source)
  • PCB basis board DCC-EX V2.2
  • Nano V3 ATmega328 USB-C
  • Header 15P female (4)
  • Header 2P male
  • Led 3mm groen
  • Schroefterm. KF301 2P 5.0mm
  • Schroefterm. KF128 3P 2.54mm
  • Weerstand 220Ω
  • Arduino sketches (maatwerk voor stack modules, open source, dus gratis meegeleverd)

 

Beschikbaarheid: op voorraad.

 

Bestel bij dit basis board liefst ook een stack board test en debug mee indien je die nog niet hebt (12,-). Op dit stack board zitten 16 led's die de status van elke uitgang duidelijk weergeven. En dat board maakt het testen en de configuratie van stack modules erg eenvoudig! Dit board heeft 3 functies:

  1. Het dienst als testboard voor basis boards. Je kunt daarmee met de test & debug sketch testen of het gemonteerde basis board alle pinnen kan aansturen.
     
  2. Daarna kun je test & debug ook gebruiken op een basis board waarop al een sketch staat voor bv wissels, ontkoppelaars, seinen, etc. De LED's op het board laten dan precies zijn wat er op de outputs gebeurt. Zo kun je veilig testen voordat je accessoires op de modelbaan ook echt aansluit.
     
  3. En je kunt stack board test & debug ook nog gebruiken om stack boards die je nog niet in bezit hebt te simuleren. Zo kun je bv de sketch voor seinen of ontkoppelen op een basis board zetten. En zonder dat je een stack board seinen of ontkoppelen hebt, kun je via test & debug gewoon seinen of ontkoppelaars aansturen vanuit de modelspoorsoftware. De LED's laten dan precies zien wat er op de outputs gebeurt.

Het bouwen en configureren van stack modules vereist wel enige technische kennis van zaken. Heb je geen basiskennis digitale elektronica, heb je nog nooit een PCB gesoldeerd en kun je niet werken met een multimeter en de Arduino IDE, kies dan beter voor kant-en-klare producten van de bekende merken.

Klik hier voor de prijslijst en bestelinformatie (nieuw tabblad).

 

Basis board LocoBuffer-T LM311 centrale V2.1

Het basis board LocoBuffer-T LM311 centrale is een 4096-kanaals input en output device en kan daardoor met maximaal 256 16-kanaals LocoClients werken. Het is een LocoBuffer-T uitvoering. Dat betekent dat de communicatiebus stroom levert (12v) voor de aangesloten LocoClient accessoires (aan/uit te schakelen met een jumper). Deze module beschikt ook over een 15ma bus terminator (aan/uit te schakelen met een jumper). Het board kan worden voorzien van een stack board met 8 extra RJ-12 LocoKabel aansluitingen. Deze LocoBuffer centrale wordt met een USB kabel (niet meegeleverd) met de besturings-PC verbonden.

Te gebruiken met stack board:

  • LocoBuffer hub

 


Basis board LocoBuffer,
klik

 

Specificaties:

  • Processor: Nano V3 ATMega328 USB-C
  • Protocollen: serieel USB(-kabel) en LocoBuffer
  • Kanalen: 4096 (digitaal, 0 of 1)
  • Arduino library: LocoNet (Github, open source)
  • Voedingsspanning: 12vDC (schroefterminal of pins) en 5vDC via USB
  • Bus terminator 15ma (aan/uit schakelen met J1)
  • Deze centrale voorziet in 12v busstroom voor de communicatiebus (aan/uit schakelen met J2)
  • Leds: DCin groen en busstroom rood
  • Type LocoBuffer: T
  • Montage: 4x M3 (stapelbaar)
  • Afmetingen: 100x100mm
  • Moeilijkheidsgraad: 2 (1 geen ervaring en kennis nodig, 2 enige ervaring en kennis nodig, 3 ruime ervaring en kennis nodig, 4 expertniveau)

 

Omvang levering:

  • Ongebouwd
  • Duidelijke bouw-, configuratie- en testinstructies
  • Library via Github (open source)
  • PCB basis board LocoBuffer
  • Nano V3 ATmega328 USB-C
  • Header 15P female (4)
  • Header 2P male (3)
  • IC LM311n
  • IC socket 8P
  • Jumpercap 2P 2.54mm (2)
  • Led 3mm rood
  • RJ-12 chassis (2)
  • Schroefterm. KF301 2P 5.0mm
  • Transistor BC337
  • Transistor BC547 (2)
  • Weerstand 10KΩ (2)
  • Weerstand 150KΩ
  • Weerstand 220KΩ
  • Weerstand 22KΩ
  • Weerstand 47KΩ
  • Weerstand 47Ω
  • Weerstand 4K7Ω (2)
  • RJ-12 LocoKabel 20-300cm
  • Arduino sketches (maatwerk voor stack modules, open source, dus gratis meegeleverd)

 

Beschikbaarheid: op voorraad.

 

Het bouwen en configureren van stack modules vereist wel enige technische kennis van zaken. Heb je geen basiskennis digitale elektronica, heb je nog nooit een PCB gesoldeerd en kun je niet werken met een multimeter en de Arduino IDE, kies dan beter voor kant-en-klare producten van de bekende merken.

De LocoBuffer kan los geleverd worden, maar ook in een bundel met de LocoClient. Zie prijslijst.

 

Basis board LocoClient-T LM311 V2.1

Het basis board LocoClient-T LM311 is een 16-kanaals input en output device. Het is een LocoClient-T uitvoering. Dit betekent dat de communicatiebus stroom voert (12v) als voeding voor de aangesloten LocoClient accessoires.

Te gebruiken met stack boards:

  • Output: wissels, ontkoppelen, DC-outputs, relais en pins breakout, seinen LED, baanuitlichting Neopixel LED's
  • Input: stroomdetectie
  • Testing: test en debug

 


Basis board LocoClient,
klik

 

Specificaties:

  • Processor: Nano V3 ATMega328 USB-C
  • Protocol: LocoBuffer
  • Kanalen: 16 (4096 adressen)
  • Arduino library: LocoNet (Github, open source)
  • Voedingsspanning: 5vDC (schroefterminal en pins)
  • Led's: DCin groen en busstroom rood
  • Type LocoClient: T
  • Programmering: adressen en verdere opties via de Arduino sketch
  • Montage: 4x M3 (stapelbaar)
  • Afmetingen: 100x100mm
  • Moeilijkheidsgraad: 2 (1 geen ervaring en kennis nodig, 2 enige ervaring en kennis nodig, 3 ruime ervaring en kennis nodig, 4 expertniveau)

 

Optie voor gevorderden - Deze LocoClient kan ook zelfstandig, zonder besturingscentrale of Locobuffer, functioneren. Inkomende sensoren kunnen bv direct wissels, seinen, etc aansturen. Je dient dan wel de sketch aan te passen aan die specifieke situatie (vereist een goede basiskennis van digitale modelspoorsturing, Arduino en C++). Moeilijkheidsgraad 3 of 4.

 

Omvang levering:

  • Ongebouwd
  • Duidelijke bouw-, configuratie- en testinstructies
  • Library via Github (open source)
  • PCB basis board LocoClient client
  • Nano V3 ATmega328 USB-C
  • Header 15P female (4)
  • Header 2P male
  • IC LM311n
  • IC socket 8P
  • Led 3mm groen
  • Led 3mm rood
  • RJ-12 chassis (2)
  • Schroefterm. KF301 2P 5.0mm
  • Transistor BC337
  • Weerstand 10KΩ
  • Weerstand 150KΩ
  • Weerstand 220Ω
  • Weerstand 220KΩ
  • Weerstand 22KΩ
  • Weerstand 47KΩ
  • Weerstand 4K7Ω (2)
  • RJ-12 LocoKabel 20-300cm
  • Arduino sketches (maatwerk voor stack modules, open source, dus gratis meegeleverd)

 

Beschikbaarheid: op voorraad.

 

Bestel bij dit basis board liefst ook een stack board test en debug mee indien je die nog niet hebt (12,-). Op dit stack board zitten 16 led's die de status van elke uitgang duidelijk weergeven. En dat board maakt het testen en de configuratie van stack modules erg eenvoudig! Dit board heeft 3 functies:

  1. Het dienst als testboard voor basis boards. Je kunt daarmee met de test & debug sketch testen of het gemonteerde basis board alle pinnen kan aansturen.
     
  2. Daarna kun je test & debug ook gebruiken op een basis board waarop al een sketch staat voor bv wissels, ontkoppelaars, seinen, etc. De LED's op het board laten dan precies zijn wat er op de outputs gebeurt. Zo kun je veilig testen voordat je accessoires op de modelbaan ook echt aansluit.
     
  3. En je kunt stack board test & debug ook nog gebruiken om stack boards die je nog niet in bezit hebt te simuleren. Zo kun je bv de sketch voor seinen of ontkoppelen op een basis board zetten. En zonder dat je een stack board seinen of ontkoppelen hebt, kun je via test & debug gewoon seinen of ontkoppelaars aansturen vanuit de modelspoorsoftware. De LED's laten dan precies zien wat er op de outputs gebeurt.

Het bouwen en configureren van stack modules vereist wel enige technische kennis van zaken. Heb je geen basiskennis digitale elektronica, heb je nog nooit een PCB gesoldeerd en kun je niet werken met een multimeter en de Arduino IDE, kies dan beter voor kant-en-klare producten van de bekende merken.

De LocoClient kan los geleverd worden, maar ook in een bundel met de LocoBuffer centrale. Zie prijslijst.

 

Basis boards & prototyping V2.1

De basis boards van de stack modules zijn ook geschikt voor prototyping met een breadboard:

 


Prototyping op alle basis boards,
klik

 

Specificaties:

  • Via de headers H1 en H2 zijn 16 input/output pinnen en de pinnen voor 3v3, 5v en gnd beschikbaar.
  • De pin headers van de basis boards en de stack boards staan op de standaard 2,54mm PCB-indeling.
  • Je kunt daar dus ook je eigen PCB op ontwerpen.
  • Gebruik een breadboard met afmetingen 55x 82,5 mm. Deze zijn overal te koop (Conrad.nl, Tinytronics.nl, AlieXpress.com).
  • Moeilijkheidsgraad: 3 (1 geen ervaring en kennis nodig, 2 enige ervaring en kennis nodig, 3 ruime ervaring en kennis nodig, 4 expert)

 

Voorbeeld prototyping:

Dit is een prototype LocoMonitor met een 2x16 LCD-scherm op een basis board LocoClient:

 


Voorbeeld prototyping, klik

 

Vragen, informatie of bestellen

Heb je een technische of informatieve vraag of wil je stack modules bestellen? Stuur dan een bericht naar stackmodules@ziggo.nl. We beantwoorden je e-mail binnen 24 uur!